Wonen Vitaal
Image default
Tuin en buitenleven

Waar moet je op letten bij het leggen van een vijver in je tuin?

Wil jij je tuin een mooie upgrade erbij geven door bijvoorbeeld een vijver aan te leggen? Dit kan een lastige maar ook ontzettend leuke klus zijn. Je kan het aanleggen van een vijver zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar in principe is de basis van de vijver niet moeilijk. Natuurlijk is het toch een aardige ingreep in de tuin en komen er wel een aantal dingen bij kijken. Tijdens het aanleggen van de vijver is het erg belangrijk om zorgvuldig op deze aspecten te letten. In deze blog lees je waar je goed op moet letten bij het aanleggen van jouw eigen nieuwe vijver!

Waar begin je?

Zoals men over bijna alles zegt; “een goede voorbereiding is het halve werk”… Deze uitspraak geldt ook voor het aanleggen van de vijver. Van tevoren zijn er een aantal dingen waar je goed over na zal moeten denken. Ten eerste is het belangrijk om te bedenken wáár je je vijver zou willen plaatsen. Houdt hiermee bijvoorbeeld rekening dat je de vijver niet te dicht bij een boom plaatst, omdat je dan het probleem zal tegenkomen dat de wortels onder de grond in de weg zitten en je daarnaast last zult hebben van vallende bladeren die in jouw nieuwe vijver terecht komen. Houdt er ook rekening mee dat de vijver wordt geplaatst op een plek waar de zon minimaal zes tot acht uur per dag op schijnt. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te bedenken wat voor soort vijver je zou willen. Er zijn waarschijnlijk meer soorten vijvers dan dat je had gedacht. Voorbeelden hiervan zijn een biologische vijver, een koi vijver, een siervijver of bijvoorbeeld een spiegelvijver (Heb je last van een hoge waterstand in de tuin? Dan is een folievijver niet geschikt. Er komt dan te veel druk op de onderkant van de vijver te staan en hierdoor kan het folie scheuren). Op het internet is genoeg informatie te vinden over deze verschillende soorten vijvers. kijk ook eens op www.vijverhandboek.nl

Op het moment dat je hebt bepaald welk soort vijver je graag zou willen kan het handig zijn om een ontwerp van de vijver te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plattegrond van de tuin waar je de vijver in tekent en daarnaast een dwarsprofiel van de vijver met een beplantingsplan (plan met daarin waar je welke planten zou willen hebben)

Wanneer leg je de vijver aan?

Bij het aanleggen van de vijver moet je ook letten op de periode waarin je de vijver aanlegt. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden en daarmee het ontwikkelen van de vijver. Het aanleggen van je vijver kun je het beste doen rond de maanden april en mei, met andere woorden: het voorjaar. Dit is zeker van belang op het moment dat je een vijver gaat aanleggen met planten erin. Je kunt je vijver ook aanleggen in het najaar, maar houdt er dan wel rekening mee dat je pas in het voorjaar erna je planten kunt aanleggeen. 

Welke materialen heb je nodig?

Om je vijver in eerste instantie te kunnen plaatsen heb je natuurlijk materialen in de vorm van gereedschap nodig, maar let er op dat je ook na het aanleggen van je vijver andere materialen nodig hebt. Een vijver moet goed onderhouden worden. Voor het onderhouden van een vijver heb je ook de juiste materialen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Het is handig om hiervoor van tevoren een lijst te maken met materialen die je nodig hebt voor de vijver, denk bijvoorbeeld aan een filter, potgrond of stenen voor om de vijver heen.