Wonen Vitaal
Image default
Tuinieren

4 verschillende soorten vijvers voor in jouw tuin!

Heb jij een tuin met ruimte genoeg en ben jij op zoek naar een mooie toevoeging in je tuin? Veel mensen zijn op zoek naar hobby’s voor thuis en een project in de tuin kan hier de juiste oplossing voor zijn. Een vijver in je tuin is vooral aantrekkelijk voor mensen die houden van water, vissen en/of het rustgevende geluid van het stromend water. Een plantenvijver trekt heel wat levendige organismen aan die nuttig zijn voor de overige bloemen en planten in je tuin en daarnaast geeft een vijver een extra mooie natuurlijke uitstraling aan je tuin. Het aanleggen van een vijver is een aardige klus, maar gelukkig is het wel zo dat je zelf kunt kiezen hoe ingewikkeld je het zou willen maken. Er zijn veel verschillende soorten vijvers waar je uit kunt kiezen, dus voor iedereen is het als eerst belangrijk om te kiezen wat voor soort vijver je in jouw tuin zou willen aanleggen Je kan ook advies opvragen van expert zoals advies van Vijverhandboek. In deze blog zullen er 4 verschillende soorten vijvers beschreven worden die jou wellicht helpen bij het maken van je keuze.

  1. Een zwemvijver

Wanneer je echt genoeg ruimte in je tuin hebt en actief genoeg bent om af en toe het water in te springen is er een optie om een zwemvijver in je tuin aan te leggen. Zoals de naam al zegt wordt deze vijver aangelegd met als doel er in te kunnen zwemmen. Het verschil tussen een zwemvijver en een zwembad is de natuurlijke uitstraling die je de zwemvijver mee kunt geven.

  1. Een visvijver

De visvijver is een vijver die erg veel in Nederland wordt gezien. Veel mensen willen deze soort vijver in de tuin om eigen vissen te kunnen zien en onderhouden. Visliefhebbers kunnen hun ei echt kwijt met deze vijver en er verschillende soorten vissen, zoals goudvissen, karpers of steuren in kwijt. In de visvijvers wordt niet veel met planten gedaan, omdat deze voor de liefhebbers de vissen verbergen, echter is het wel mogelijk om deze toe te voegen. Het plaatsen van planten heeft als voordeel dat zij het water al deels voor je filteren. Het geheel achterwege laten van planten in een visvijver heeft tot gevolg dat je er zelf meer aan zult moeten doen om het water helder en gezond te houden.

  1. Biologische vijver

De volgende vijver is de biologische vijver, met andere woorden: de natuurvijver. Deze vijver wordt door de mensen opzettelijk ontzettend natuurrijk gemaakt, denk hierbij aan het toevoegen van veel beplanting en in het bijzonder van beplanting die verschillende dieren aantrekt. De biologische vijver is kenmerkend aan het ontbreken van een pomp of filter. Op deze manier creëert de vijver zijn eigen ecosysteem, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat de vijver rijk wordt aan onder meer veel insecten, salamanders en kikkers. Ook worden er geen chemische middelen toegepast wat deze beesten niet aantast. 

  1. Spiegelvijver

Spiegelvijvers zijn strak gevormde vijvers en vaak ondiepe vijvers. De vijver heeft zijn naam te danken aan het feit dat de tuin en beplanting goed “spiegelt” in het water. Het gevolg van deze spiegelingen is dat dit het effect geeft dat de tuin ‘optisch’ groter lijkt. Daarnaast zijn deze vijvers ideaal voor het maken van prachtige foto’s. Het is echter wel essentieel dat het water volledig helder moet zijn. 

 

https://vijverhulp.nl/