Wonen Vitaal
Image default
Welness en Zwembad

Meer wooncomfort met een hottub in je tuin

Droom je ook van een heerlijke plekje om te kunnen ontspannen? Al eens aan een hottub gedacht? Een hout gestookte hottub op een mooi plekje in de tuin waar je ’s avonds (over wanneer je maar wilt) kunt relaxen en je je af kunt sluiten van de rest van de wereld. Dat klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren. Gelukkig hoeft dat geen droom te blijven. Een hottub zorgt voor meer wooncomfort maar heeft ook andere voordelen.

Soorten hottubsHottubs zijn er in veel soorten in maten, de bekendste is de hout gestookte. Dat is een kunststof binnenkant vaak omkleed met hout om houtlook die aangesloten is op een houtkachel vaak met thermosstaat. De kachel vul je met hout en steek je vervolgens aan. Dan moet je natuurlijk wachten tot het water op temperatuur is om er vervolgens van te kunnen genieten. Er zijn ook tubs met elektrische kachels, deze verwarmen sneller. Vaak is een tub geschikt voor 4-6 personen (basisuitvoering) maar ze zijn er ook groter. In Scandinavie zijn hottubs al eeuwenlang populair. Men zegt dat het gezond is, maar is dat ook zo?

GezondheidUit diverse studies is gebleken dat je beter slaapt als je voordat je naar bed gaat in de hottub hebt gezeten. je bent lekker warm en je bent ontspannen wat goed is voor je nachtrust. Ook werkt het goed tegen stress en spanning, de warmte van het water ontspant je spieren, je voelt je gewichtloos en dat is goed om te relaxen. Voor mensen met knie-, rug- en gewrichtsklachten is een hottub ook een goed idee. De warmte van het water ontspant de spieren en vermindert het ontsteken van gewrichten. Ook kan het nemen van bad in een hottub helpen tegen sportblessures, mits op het juiste moment gebruikt. Er zijn beginnende onderzoeken geweest naar het effect van het gebruik een hottub op de bloedsuikerspiegel bij diabetes 2 patiënten. De eerste uitkomsten zijn zeer positief, het glucose niveau zakte. Verder onderzoeken moeten uitwijzen hoeveel effect het precies heeft.

Algehele gezondheidDoor de warmte van het water moet je hart sneller werken om het te veel aan hitte af te voeren, hetgeen een lagere bloeddruk oplevert. Een verhoogde hartslag terwijl je bloeddruk verlaagt wordt, is goed voor je cardiovasculaire gezondheid. Stress en spanning hebben een negatief effect op de veroudering van je huid, door het nemen van een hottub verminder je spanning en stress en verbetert de kwaliteit van je huid. Het regelmatig nemen van een bad in een hottub is ook goed voor chronische hoofdpijn klachten. Vaatverwijdering in combinatie met de effecten van het warme hottub water kan ook zorgen voor pijnvermindering als resultaat van zulke hoofdpijnen.

Ruime keuzeHottubs zijn op veel verschillende plekken in Nederland te koop maar laat je goed voorlichten. Welk type past het best bij jou en je gezin? Hoeveel ruimte heb je in de tuin voor een hottub en wat is dan de meest praktische plek. De tubs zijn over het algemeen erg onderhoudsvriendelijk maar denk er wel aan dat het gevuld en ook gereinigd moet worden en natuurlijk ook afgedekt moet worden.

 

https://www.sauna4you.nl/hottub-overzicht/