Wonen Vitaal
Image default
Duurzaam en gezond wonen

Aluminium vs kunststof kozijnen

Als je op zoek bent naar nieuwe kozijnen voor je bestaande woning, of als je iets nieuw gaat bouwen, dan komt vanzelf ook de vraag: aluminium kozijnen of kunststof kozijnen? Voor beide materialen valt wat te zeggen, dus is het eigenlijk een kwestie van de eigenschappen eens van dichterbij bekijken. Lees hier alles wat je wilt weten over aluminium en kunststof kozijnen.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn, in tegenstelling tot kunststof kozijnen, gemaakt van een natuurlijk materiaal. Het aluminium is recyclebaar en de kozijnen zijn gemakkelijk in het onderhoud doordat ze bijvoorbeeld niet geschilderd hoeven te worden en geen houtrot kennen. Ten opzichte van hout zijn aluminium kozijnen goed isolerend. De waarde van de isolatie wordt bepaald door de mate waarmee de temperatuur van buitenaf wordt doorgeven. En natuurlijk hoe goed het de warmte van binnen vasthoudt. Dit wordt de u-waarde genoemd. Een lagere u-waarde betekent betere isolatie.

Kunststof kozijnen

Als het gaat om het isoleren dan zijn kunststof kozijnen de koploper van de aluminium kozijnen en de houten kozijnen. Hoewel kunststof kozijnen niet van natuurlijke materialen gemaakt zijn, is het wel mogelijk om kunststof kozijnen te kopen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Op deze manier draag je toch een steentje bij aan een duurzamere wereld. Net als de aluminium kozijnen hoeven kunststof kozijnen ook niet geschilderd te worden en vraagt het onderhoud alleen maar een paar keer per jaar een emmertje water met wat schoonmaakmiddel.

Wat is de beste keuze, kunststof of aluminium kozijnen?

Op het moment dat je zeker weet dat je geen hout meer wilt als materiaal voor je kozijnen, is de keuze tussen aluminium kozijnen of kunststof een kwestie van smaak. Aluminium kozijnen kunnen iets voordeliger zijn, dus als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke oplossing dan is dat een prima product. Kunststof kozijnen hebben de naam inbraak werend te zijn. Vooral bij een schuifpui is het dan de moeite waard om na te denken over een kozijn van kunststof. De keuze tussen beide materialen is uiteindelijk helemaal aan jou.

Wat hebben kunststof en aluminium kozijnen met elkaar gemeen?

Het voordeel van kunststof kozijnen en aluminium ten opzichte van houten kozijnen is dus het gemak van het onderhoud en een betere isolatie. Maar als je op zoek bent naar een houtnerf in je kozijn, omdat je dat mooi vindt, of omdat het bij de stijl van je huis past, dan kun toch twijfelen. Het mooie van beide soorten kozijnen is dat ze ook met een houtnerf verkrijgbaar zijn. Je ziet dus geen verschil tussen een houten kozijn of een aluminium of kunststof versie. Als je niet op zoek bent naar een houtnerf dan kun je ook gewoon uit veel verschillende kleuren kiezen. Eenvoudig wit of modern antraciet grijs, met de juiste kleur krijgt je huis een hele eigen uitstraling. De kozijnen kun je op alle gewenste maten en in alle gewenste combinaties laten maken. Zo kies je voor een kiepkozijn of een kiep/draai systeem met vast bovenlicht. Aluminium en kunststof kozijnen zijn niet alleen geschikt voor raampartijen. Je geeft je huis natuurlijk een uniform aangezicht met aluminium en kunststof deuren in dezelfde stijl als de kozijnen.