Wonen Vitaal
Image default
Bouwen en verbouwen

Tips om meer voor je woning te krijgen

Wie een woning verkoopt, wil hier uiteraard een mooie prijs voor krijgen. Vaak is heel wat spaargeld in de woning geïnvesteerd en wordt maandelijks een groot deel van het gezinsbudget aan het afbetalen van de hypotheek besteed. Het spreekt voor zich dat je hier niets op wil verliezen en zelfs net iets meer wilt. Je woning is waard wat iemand er voor wil geven en door een kleine ingrepen kan je die waarde al doen stijgen. Een makelaar kan je handige tips geven.

Maak je woning klaar aantrekkelijk voor kopers

Voor je de eerste potentiële kopers in je woning ontvangt voor een bezichtiging met eventueel een makelaar doe je er goed aan om jouw woning met een kritisch oog te bekijken. Je hebt namelijk maar één kans om een eerste indruk te maken en net die eerste indruk blijft lang hangen en zal bepalen of er wel of niet interesse is om een bod uit te brengen. Laat dus niets aan het toeval over en wees kritisch.

Een eerste en logische stap in het aantrekkelijk maken van je woning is ervoor zorgen dat alle kamers netjes opgeruimd en schoongemaakt zijn en fris ruiken. Een nette indruk is steevast een goede indruk. Terwijl je alle kamers grondig inspecteert, maak je een inventaris van alle gebreken zoals een losse deurklink, een plint die loskomt of verf die afbladdert. Deze gebreken zijn makkelijk, goedkoop en snel te verhelpen en geven al direct een heel ander beeld. Zorg er ook voor dat de kamers niet volgestouwd staan, een gevoel van ruimte is heel belangrijk voor kopers.

Gebruik deze tips voor alle kamers van je woning, ook voor de kamers die je zelf zelden gebruikt en dus risico lopen aan je aandacht te ontsnappen.

Ook de buitenzijde van je woning is belangrijk

Kopers die met een makelaar je woning komen bezichtigen, zien eerst de buitenkant en dus verdient ook deze je onverdeelde aandacht. Nette ramen, propere kozijnen en deuren, het zijn kleine zaken die een groot verschil in eerste indruk maken bij kopers, het geeft namelijk aan dat de woning goed onderhouden en verzorgd werd. Hetzelfde geldt voor de tuin, maai nog snel even het gras, haal tuinafval weg en geef je tuinmeubelen een poetsbeurt.

Zorg voor professionele foto’s

Een woning te koop aanbieden, betekent dat je dit bekend maakt aan het grote publiek en veelal zal dit door middel van advertenties gebeuren. Hou er rekening mee dat mensen die op zoek zijn naar een woning al een eerste selectie op afstand maken. Ze bekijken de sites van makelaars en zoeken in de lokale kranten naar hun droomwoning. Het eerste wat hen daarbij zal opvallen zijn de foto’s van de woning. Zijn die professioneel, aantrekkelijk en volledig, dan maak je al meer kans op interesse en hoe meer geïnteresseerden je kan aantrekken, hoe groter de kans op een verkoop aan een mooie prijs.

Laat je bijstaan door een professionele makelaar

De gouden tip om meer voor je woning te krijgen, is ongetwijfeld samenwerken met een professionele en ervaren makelaar. Zelf kan het onwennig aanvoelen om je woning aan te prijzen, een makelaar kan dit als de beste. Hij weet exact wat kopers willen zien en horen en speelt daar tijdens de bezichtigingen handig op in. Door de troeven uit te spelen, zal jouw makelaar een betere prijs kunnen onderhandelen dan je dit zelf zou kunnen doen. De investering die je doet door een makelaar in te schakelen, verdien je vast en zeker terug door de hogere verkoopprijs.