Wonen Vitaal
Image default
Woningen

De reden om een stoppenkast te vervangen in een groepenkast

Vrijwel iedere woning is voorzien van een groepenkast. De groepenkast is verantwoordelijk voor de verdeling van de stroom onder de groepen in huis. Op die manier is iedere groep voorzien van de nodige hoeveelheid stroom. Toch zijn er nog enkele woningen voorzien van stoppenkast. 

Er zijn veel meningen over de stoppenkast. De stoppenkast is een alternatief van de groepenkast, maar neemt wel een behoorlijk groot risico met zich mee. Om deze reden is er veel kritiek op de stoppenkasten en zijn veel personen van mening dat de stoppenkasten zo snel mogelijk vervangen moeten worden door een groepenkast. In dit artikel leggen wij deze mening uit.

Het risico van de stoppenkast

Het is altijd mogelijk dat een onderdeel van het huis defect raakt. Dit zal in veel gevallen weinig tot geen risico’s met zich meebrengen, al is dit bij een oude stoppenkast wel het geval. Indien een stoppenkast defect is, kan er onder meer kortsluiting ontstaan. De bedrading kan in deze situatie erg heet worden, waardoor er uiteindelijk een brand kan ontstaan. Stoppenkast vervangen kan dan er nuttig zijn.

De reden om de stoppenkast te vervangen

Een stoppenkast wordt ongeveer om de 15 à 20 jaar vervangen door een nieuwe variant. Na deze hoeveelheid jaren zal het apparaat minder goed functioneren. Het kan uiteraard zijn dat jouw stoppenkast momenteel nog goed werkt, waarbij het niet direct nodig is om de stoppenkast te vervangen door een groepenkast. Toch is dit niet de enige reden om een stoppenkast te vervangen door een groepenkast. Inmiddels is er namelijk veel apparatuur dat niet geschikt is voor een stoppenkast. Vaak zijn deze apparaten grootgebruikers, zoals een elektrische kookplaat of koelkast. Dit zal ook de situatie zijn bij de aanleg van een zonnepanelen installatie, een uitbreiding van de woning of een vernieuwing van huidige onderdelen binnenshuis.

 

http://www.groepenkastkoning.nl