Wonen Vitaal
Image default
Woning en Tuin

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Had jij een prachtig groen gazon, maar verschijnen er ineens allemaal kale plekken in? En zijn vogels bijna niet meer van je grasveld weg te slaan? Dan heb je waarschijnlijk last van engerlingen. Gelukkig kun je deze op een biologische manier bestrijden met nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Wij leggen je uit hoe het werkt.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn larven van een kever. Er zijn een aantal verschillende kevers, waarvan de larven engerlingen worden genoemd, zoals de junikever en de Salland kever. Ze worden zo’n vier centimeter groot, zijn wit of geel van kleur en hebben een oranje kop. De kevers leggen hun eieren in het gras. Als de larve uit zijn ei kruipt, dat graaft hij zich in, want hij eet de wortels van je gras. Dit brengt al een beetje schade aan je gazon, maar de grootste schade ontstaat door vogels en mollen die de engerlingen willen eten. Daarom graven en pikken ze in je gazon om de larven te pakken te krijgen.

Biologisch engerlingen bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van engelingen. Het zijn kleine parasieten die bacteriën bij zich dragen die dodelijk zijn voor de larve. Als de larve dood is, eten de aaltjes de larve op en vermenigvuldigen ze zich in de larve. Daarna gaan ze door naar de volgende engerling. Als je aaltjes koopt en uitzet op je grasveld, dan blijven ze tot wel zes weken actief de engerlingen bestrijden. Het beste moment om de aaltjes te gebruiken is in het voorjaar of tussen half augustus en eind september afhankelijk van welke soort larve je wil bestrijden. Het belangrijkste voordeel van de bestrijding met aaltjes, ook wel nematoden genoemd, is dat je geen chemische stoffen gebruikt. Er blijven geen schadelijke stoffen in het grasveld achter, waardoor je kinderen en huisdieren veilig kunnen blijven spelen op het gazon.