Wonen Vitaal
Image default
Wonen in een appartement

Groener wonen in 2022

Groener wonen, wat houdt dat precies in? Het is natuurlijk net wat je er zelf van maakt, maar in dit geval bedoelen we zuinig en duurzaam wonen. Dat kan namelijk op steeds meer manieren en wordt gestimuleerd door de overheid. Duurzaamheid is misschien een drijfveer voor sommige mensen, maar de meeste mensen zijn helaas noodgedwongen dit soort investeringen aan hun woning te maken. Dat komt namelijk omdat de gas en energieprijzen, de brandstof prijzen en de kosten van onze boodschappen op dit moment torenhoog zijn. Het is helaas een feit voor veel gezinnen, dat als er nu niet aan de bel getrokken wordt, zij in de financiële problemen zullen komen.

Je huis “groener” maken kan dus op verschillende manieren, afhankelijk van je wensen en je budget. Hier volgen een aantal opties!

Regenwater opvangen

In België moet iedere nieuwbouw woning een ingegraven regenwater tank hebben, in Nederland is dit niet verplicht. Toch kun je hiermee tot 60% van je waterverbruik besparen. Deze regenwater tank kun je namelijk aansluiten op een filter en doorverbinden naar het toilet, de douch en de wasmachine. Veel  van deze systemen zullen automatisch overschakelen op kraanwater als de tank leeg is, ideaal.

Warmtepomp kopen

Als je bent geschrokken van het torenhoge gasverbruik dan ben je niet de enige, vooral gezinnen met kinderen hebben hier op dit moment slapeloze nachten van. Een warmtepomp kopen kan de oplossing bieden. Een warmtepomp is namelijk een apparaat dat verwarmt doormiddel van buitenlucht, het enige wat een warmtepomp nodig heeft is lucht en een beetje elektriciteit. Je kunt deze aansluiten op de CV ketel en deze zal je huishouden geheel van het gas afhalen.

Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen zijn een verstandige optie. Je kunt met zonnepanelen namelijk je eigen stroom opwekken maar ook nog een beetje verdienen door stroom aan het net te leveren. Het is echter wel verstandig om van te voren zonnepanelen te vergelijken, er is namelijk veel verschil in kwaliteit.

https://www.kieskeurig.nl/warmtepomp