Wonen Vitaal
Image default
Wonen in een appartement

Verschillende zonnepanelen

Ben je al een tijdje aan het nadenken om zonnepanelen te plaatsen? Dan is het belangrijk dat je je eerst verdiept in de soorten zonnepanelen die er zijn en die het beste past bij jouw huis en bij jouw wensen. Denk aan prijs, afmeting van jouw dak, de kwaliteit van de zonnepanelen en het rendement die je er jaarlijks uit kunt halen.

 

4 soorten

Er zijn in Nederland momenteel 4 soorten zonnepanelen. Dat zijn monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. De monokristallijn en het polykristallijn zijn gemaakt van silicium, dit zijn de meest voorkomende panelen. Elk soort heeft zijn eigen kwaliteiten.

 

De monokristallijn

Deze panelen zijn gemaakt uit één soort kristal. Ze hebben het hoogste rendement, geschikt mensen met kleinere daken die de maximale opbrengst willen halen. Het minpunt is dat deze panelen duurder zijn dan bijvoorbeeld polykristallijn.

 

Het polykristallijn

Deze panelen zijn gemaakt uit meerdere grovere kristallen. Ze hebben een prima rendement en zijn iets goedkoper dan de monokristallijn. Deze panelen zijn geschikt voor daken met grotere oppervlaktes omdat ze dus goedkoper zijn.

 

Amorf

Deze panelen bevatten geen kristallen maar amorf silicium. Ze zijn dus niet gemaakt van kristallen. Hierdoor zijn de panelen zeer buigzaam en dus ook geschikt voor andere objecten in plaats van daken. Het minpunt is dat deze panelen het minste rendement hebben van de vier soorten maar de prijs is wel een stuk minder dan de rest. De panelen worden vooral gebruikt op bijvoorbeeld bussen en jachten

 

Glas-glas

De glas-glas panelen zijn de nieuwste soort, deze panelen bestaan dus uit twee glaslagen die tegen elkaar aan liggen. Deze panelen hebben een lang levensduur doordat de panelen minder snel degraderen dan de rest. Zo kun je langer genieten van een hoge opbrengst want ze hebben een algemeen hoog rendement. Het minpunt is dat ze flink wat kosten omdat er weinig aanbod voor is.

https://www.kieskeurig.nl/zonnepanelen