Het opstellen van een lichtplan is een handige manier om goed te bepalen waar bepaalde verlichting moet komen. Vooral tijdens een verbouwing of verhuizing kan een lichtplan goed van pas komen. Maar ook wanneer de belichting in de huidige woning niet helemaal optimaal voelt, kan het opstellen van een lichtplan de juiste optie zijn. Maar hoe wordt zo’n lichtplan opgesteld? En wat maakt een lichtplan een “goed” lichtplan? In deze blog wordt er meer over verteld.
Wat is een lichtplan precies?In een lichtplan staat de plattegrond van een ruimte of gebouw waarin de verlichtingsarmaturen zijn getekend. In zo’n plan wordt niet alleen de positie van de verlichting bepaald, maar ook welke soorten armaturen er worden gebruikt. Dit kan zowel op papier als digitaal gecreëerd worden. Er wordt specifiek naar elke ruimte gekeken welke verlichting er nodig is en hoe er sfeer in de ruimte kan worden gebracht. De uitstraling van een woning, kamer of ruimte wordt dan ook vaak bepaald door de hoeveelheid en soort licht die er is. Het maken van een lichtplan is dan ook per ruimte verschillend en gespecialiseerd. Kijk op lichtkunde.nl voor het maken van een lichtplan.
Wat zijn de voordelen van een lichtplan?Er wordt vaak onderschat wat de toevoeging van het maken van een lichtplan kan zijn. Mensen denken regelmatig dat het overbodig is en zonde van de tijd is. Echter, er zijn een hoop voordelen die het maken van een lichtplan met zich mee brengt. Wanneer er voor een verbouwing namelijk rekening wordt gehouden met waar de verlichting moet komen, scheelt dit een hoop tijd tijdens de verbouwing. Daarnaast voorkom je hiermee dat er tijdens of na de verbouwing toch te weinig of te veel licht in de kamer valt. Dit zal dan weer aangepast moeten worden, waardoor je uiteindelijk meer tijd kwijt bent. Een ander voordeel van het opstellen van een lichtplan is dat er van tevoren wordt bepaald welke lampen en armaturen gekozen worden.
Wie kan ik benaderen voor het maken van een lichtplan?Er kan gekozen worden om zelf een lichtplan te maken. Hiervoor kan dan de plattegrond van de ruimte gebruikt worden. Vaste activiteiten kunnen vermeld worden zodat hier rekening mee gehouden kan worden. In de woonkamer is het bijvoorbeeld van belang om eventueel rekening te houden met een televisie, in de keuken met koken en aan de eettafel met het eten. Vervolgens kan er met de plattegrond getekend worden waar de verlichting moet komen en wat voor soort verlichting dit moet zijn. Al deze factoren zijn van belang om rekening mee te houden tijdens het opstellen van een lichtplan. Wanneer je het opstellen van een lichtplan zelf te ingewikkeld vindt, kan er altijd gekozen worden om een professional in te schakelen. Zij hebben verstand met het creëren van lichtplannen, waardoor je er zelf niet bezig mee hoeft te zijn.
|
https://lichtkunde.nl/ |