Wonen Vitaal
Image default
Aanbiedingen

Waarom een samenlevingscontract in plaats van trouwen?

Waarom een samenlevingscontract in plaats van trouwen?

Op het moment dat je in een relatie zit, is het op sommige momenten tijd om een volgende stap te gaan nemen. In de meeste gevallen denken mensen hierbij direct aan trouwen. Echter is dit niet altijd de beste optie om voor te gaan. Dit komt omdat het ook mogelijk is om voor een samenlevingscontract te gaan. Aangezien niet iedereen weet wat dit is, is het belangrijk om dit wel te weten. Daarom gaan we in dit artikel kijken waarom een samenlevingscontract in plaats van trouwen een goede optie kan zijn om voor te gaan. 

Wat houdt een samenlevingscontract in?

Een samenlevingscontract is een manier om jezelf aan een ander te binden via de wet. In plaats van trouwen kan dit een goede optie zijn om voor te gaan. Vooral als je nog twijfels hebt, is dit een goede optie. Dit komt omdat een samenlevingscontract ontbinden een stuk makkelijker is om te doen. Natuurlijk is het niet handig om een samenlevingscontract af te sluiten als je dit niet wilt. Een samenlevingscontract lijkt erg op een geregistreerd partnerschap. Het verschil samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap is echter dat het bij een samenlevingscontract mogelijk is om zelf keuzes te maken en deze in het contract te plaatsen. 

Wat wordt er met het geld gedaan?

Op het moment dat je een samenlevingscontract af gaat sluiten, heb je natuurlijk altijd te maken met het geld. Dit heeft ermee te maken dat een samenlevingscontract ook iets betekend voor je relatie. Echter is dit met geld niet echt het geval. Bij andere manier van verbinden zoals trouwen of een geregistreerd partnerschap heb je bijvoorbeeld beide recht op pensioen dat opgebouwd wordt. Dit is bij een samenlevingscontract niet direct het geval. 

Ook als je het hebt over het spaargeld of schulden die je hebt opgebouwd. Het is bij een samenlevingscontract niet nodig om dit te delen. Natuurlijk is het wel mogelijk om dit te doen. Dit is zelfs in het contract vast te stellen als je dit wilt doen. Als je dit niet wilt doen, is het echter gewoon niet nodig. 

Het maken van keuzes voor een samenlevingscontract

Op het moment dat je een samenlevingscontract af wilt sluiten, is het mogelijk om hier zelf een aantal keuzes in te verwerken. Door zelf een aantal keuzes te maken, is het mogelijk om zelf te bepalen hoe het contract eruit komt te zien. Daarom is het mogelijk om samen met je partner ook een aantal keuzes te maken die je in het contract kunt verwerken. Voor veel mensen kan dit erg prettig zijn. 

Er zijn verschillende manieren waarop je deze keuzes kunt verwerken in het contact. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je de keuzes goed met elkaar gaat overleggen. Door dit goed te overleggen, is het namelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat je dit beide ook wilt. Dit kan natuurlijk een groot voordeel zijn. Het kan ook handig zijn om dit in overleg met de notaris te doen.