Wonen Vitaal
Image default
Woningen

Schimmel in de slaapkamer voorkomen en verwijderen

Helaas krijgt bijna elk huishouden er weleens mee te maken: schimmel in huis. Schimmelproblemen komen vaak voor op vochtige plekken in huis. Hier kan je denken aan de badkamer, kelder of bijvoorbeeld de kruipruimte. Toch komt het ook maar al te vaak voor dat schimmel zich gaat nestelen op de muren, vloeren of plafonds van de woonkamer of slaapkamer. In deze blog gaan we verder in op de invloed van schimmel in de slaapkamer. We lichten toe wat de oorzaken zijn, wat de gevolgen zijn en wat u kunt doen om problemen te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.

Oorzaken schimmel in slaapkamer

De meeste schimmels in huis ontstaan door een combinatie van vochtproblemen met onvoldoende ventilatie. Dit geldt ook voor de slaapkamer. Vochtproblemen in de slaapkamer kunnen ontstaan door matige ventilatie, optrekkend of doorslaand vocht en een te koude temperatuur.

Matige ventilatie

‘s nachts transpireren en ademen we tijdens onze slaap. Dit zorgt voor vocht, ook wel woonvocht genoemd, in de slaapkamer. Wanneer de slaapkamer onvoldoende ventilatie heeft kan er een klimaat ontstaan die ideaal is voor schimmels. Je kunt een slecht geventileerde slaapkamer herkennen aan regelmatig condens op de binnenzijde van de slaapkamerramen.

Optrekkend en doorslaand vocht

Naast woonvocht kan het ook voorkomen dat je last krijgt van waterschade door bijvoorbeeld lekkages of problemen met de buitenmuren (doorslaand vocht). Bij een slaapkamer op de begane grond kan het ook voorkomen dat je last krijgt van grond vocht of optrekkend vocht. Het oplossen van deze problemen is vaak complexer dan slechte ventilatie.

Temperatuur

De temperatuur in de slaapkamer is ook een belangrijke factor in schimmelvorming. Zo houden schimmels van koude lucht en is een slaapkamer een broeinest als de temperatuur onder de 15 komt. Aangeraden wordt om een binnentemperatuur te hanteren van 18 graden of hoger. De kans op schimmelvorming wordt dan verkleind.

Gevolgen van schimmel in slaapkamer

Betrouwbare bronnen geven aan dat je zo snel mogelijk in actie moet komen na het detecteren van schimmels in de slaapkamer. Zo wordt gezegd dat het voor schade kan zorgen in de woning, maar ook voor milde klachten aan de gezondheid. Ik durf hier geen claims te maken bij klachten, maar enige urgentie bij het verwijderen wordt wel aangeraden.

Schimmelsporen zelf verwijderen

Heb je last van kleine schimmelsporen in de slaapkamer? Dan kun je mogelijk dit zelf verwijderen. Dit kun je volgens diverse bronnen doen middels azijn of soda. Deze twee middelen in combinatie met water en een schone doek moeten ervoor zorgen dat de sporen worden verwijderd. Let op! Zorg voor goede bescherming om klachten en irritaties te voorkomen. Aangeraden wordt om altijd handschoenen, een bril en een mondkapje te dragen als je kiest voor het zelf verwijderen van schimmels.

Een specialist inschakelen

Een klein schimmelprobleem is vaak goed te verhelpen, maar wat doe je met een groter schimmelprobleem? Dan kan je het beste een vakman/specialist, zoals Lavos Reiniging BV, inschakelen. De specialisten, van bijvoorbeeld Lavos Reiniging BV, zorgen ervoor dat de schimmels snel en goed worden verwijderd. Bij het bestrijden van de schimmels zal een specialist ook kijken naar de oorzaak en het mogelijk probleem verhelpen. Verder geeft hij/zij tips aan de klant om schimmels in de toekomst te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan verwijderen.