Wonen Vitaal
Image default
Verbouwen

Gevelbekleding onderhouden: waarom is het belangrijk?

De gevel van jouw woning of gebouw is snel in het zicht als mensen langs rijden of lopen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je gevel er netjes en verzorgd uitziet. Bovendien beschermt de gevelbekleding niet alleen je huis of gebouw tegen weersinvloeden, maar zorgt het ook voor een isolerende laag die bijdraagt aan het behoud van de juiste temperatuur binnen.

Het onderhouden van je gevelbekleding is dus niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van je huis, maar ook voor de functionaliteit ervan. Als je gevelbekleding niet goed onderhouden wordt, kan dit leiden tot beschadiging en verval. In dit artikel leggen we uit waarom gevelbekleding onderhouden belangrijk is.

 

Hoe vaak moet je gevelbekleding onderhouden?

Hoe vaak je je gevelbekleding moet onderhouden, hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal ervan, bijvoorbeeld hout, metaal of keralit gevelbekleding. Andere factoren zijn zowel lokale weersomstandigheden als de leeftijd van de gevelbekleding. Als je gevelbekleding nog relatief nieuw is, is het wellicht voldoende om het één keer per jaar te onderhouden. Als de gevelbekleding al wat ouder is, kan het nodig zijn om het twee keer per jaar te onderhouden. 

 

Wat moet je doen tijdens het onderhouden van je gevelbekleding?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je gevelbekleding te onderhouden:

Schoonmaken: Het is belangrijk om je gevelbekleding regelmatig te reinigen om vuil, stof en andere verontreinigingen te verwijderen. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel of spons. Zo voorkom je dat vuil en verontreinigingen de gevelbekleding beschadigen.

Repareren: Als je tijdens het schoonmaken beschadigingen of gebreken opmerkt, is het belangrijk om deze te repareren voordat ze erger worden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als er losse stukjes gevelbekleding zijn of als er kleine scheurtjes zijn ontstaan. Door de reparaties tijdig uit te voeren, voorkom je dat de gevelbekleding verder beschadigd raakt en kan het de levensduur verlengen.

Beschermen: Als je gevelbekleding goed onderhouden is, is het aan te raden om deze te beschermen tegen toekomstige beschadigingen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van een waterafstotende laag of door het plaatsen van een afdak boven de gevelbekleding. Zo blijft het langer in goede staat en hoef je minder vaak te werken aan de gevelbekleding.

 

Vraag een professional voor advies

Het is aan te raden om een professional in te schakelen om de gevelbekleding te inspecteren en te beoordelen hoe vaak het onderhouden moet worden. Zo weet je zeker dat de gevelbekleding in goede staat blijft en goed blijft functioneren. Om het onderhouden van je gevelbekleding zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is het aan te raden om de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken. Bespreek daarom altijd eerst met de professional wat de beste manier is om je gevelbekleding te onderhouden en welke materialen en gereedschappen hiervoor het meest geschikt zijn. Zo weet je zeker dat je gevelbekleding altijd in topconditie blijft.

 

https://www.kunststofbouwmateriaal.nl/kunststof-gevelbekleding/keralit-gevelbekleding