Wonen Vitaal
Image default
Duurzaam en gezond wonen

De reden om het oude elektrawerk in oudere woningen te vervangen

Woningen in Nederland, er staan ontzettend veel ervan in het land. Er wordt heel veel nieuw gebouwd, maar er zijn ook veel oudere woningen. Wanneer iemand in een oudere woning woont of deze net heeft gekocht, kan het noodzakelijk zijn al het oude elektrawerk te vervangen. Dan kan een klus zijn, maar een goed installatiebedrijf doet dit goed voor de eigenaren van de woning.

Dé reden voor het vervangen van het oude elektrawerk
De hoofdzakelijke reden om al het oude elektrawerk in een woning te vervangen, is veiligheid. Wanneer oude bedrading echt oud wordt, kunnen er breuken ontstaan wat kortsluiting tot gevolg heeft. Kortsluiting is zeer brandgevaarlijk. Het is in dat geval echt noodzakelijk al het oude elektrawerk te vervangen.

Herkenbaarheid van oud elektrawerk

Het oude elektrawerk is goed herkenbaar aan de kleuren van de draden. Vroeger gebruikte men andere kleuren dan nu gangbaar is. De kleur van fasedraad was vroeger bijvoorbeeld groen en is tegenwoordig bruin. Zo is de nuldraad tegenwoordig blauw waar hij vroeger rood was. Tegenwoordig is aardedraad verplicht. Deze draad is geel/groen. Als hij vroeger al werd toegepast, dan was de kleur grijs.

Levensduur van de bekabeling

Afhankelijk van de omstandigheden, hebben de elektriciteitsdraden in een woning een levensduur van dertig tot vijftig jaar. Wanneer de draden met extreme omstandigheden te maken hebben, kan de levensduur wel enorm verkort worden.

Herkennen van signalen om de elektriciteitsdraden te laten vervangen

Wanneer lampen vaak flikkeren, kleine schokjes van de draden af komen of er een brandlucht in huis komt te hangen, is het dringend tijd om contact op te nemen met een goede installateur en alle bedrading te laten vervangen. Deze signalen kunnen wijzen op kortsluiting en, zoals genoemd, brand veroorzaken.

Het vervangen van de meterkast

Soms kan het ook wijs zijn om de meterkast te vervangen. Wanneer de meterkast oud is en er oude stoppen in zitten, is het soms raadzaam om dit te doen. De oude stoppen kunnen een hogere piekbelasting aan en zijn daarom minder veilig dan de stoppen in een nieuwe meterkast. De stoppen in een nieuwe meterkast slaan er eerder uit bij een te hoge belasting, wat dus veiliger is in de woning. Voor het zover is om een oude meterkast te vernieuwen, is het verstandig hier goed informatie over in te winnen. Echter, een veilig huis is ontzettend belangrijk en goede bedrading en een veilige meterkast spelen daar zeker in mee. Lees meer op de website van Timmer Installaties

Bij een oudere woning is het een goede zaak om af te wegen of het noodzakelijk is het elektrawerk en eventueel de meterkast te vervangen, zodat het huis veilig is en het gevaar op kortsluiting en eventueel het gevolg van een brand kan worden vermeden.