Wonen Vitaal
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Waarom zwarte huisnummers zo populair zijn

Het is iets waar je waarschijnlijk niet zo vaak bij stil staat, jouw huisnummer. Toch komt er waarschijnlijk vroeg of laat een moment dat je een nieuw huisnummer gaat kopen. Bijvoorbeeld als cadeau, omdat je een huis laat bouwen of omdat je huidige huisnummer verroest, verouderd of beschadigd is. Of misschien is je huidige huisnummer nog prima, maar ben je er simpelweg op uitgekeken. Hoe je het ook wendt of keert: het is een feit dat het hebben van een goed zichtbaar huisnummer verplicht is. Op Nederlandse huizen zijn met name steeds vaker zwart gekleurde nummers te zien. Maar wat maakt deze nu zo populair? Lees verder en ontdek het in dit artikel.

1. Zwart voor contrast

Bij huisnummers is het belangrijk dat deze goed zichtbaar zijn. Je hoopt natuurlijk dat het nooit nodig is, maar mocht er een spoedgeval zijn, dan wil je liever niet dat de ambulance tijd verspilt aan het zoeken naar jouw woning.

Zwarte huisnummers worden dan ook vaak gekozen vanwege hun goede zichtbaarheid. Wanneer de ondergrond licht is (bijvoorbeeld witte bakstenen), dan zorgt zwart voor maximaal contrast. Wist je dat dit ook de reden is dat nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met witte plaatjes met zwarte nummers?

Een nadeel: zwarte huisnummers zijn misschien niet de perfecte kleur voor op een donkere muur. In dat geval kan je beter voor een andere kleur kiezen, zoals wit of metaal.

2. Zwarte nummers matchen bij industriële woningen

Momenteel zijn twee woonstijlen erg populair, namelijk modern en industrieel. En laat dat nu net de stijlen zijn, waar een zwart huisnummer perfect bij past. Mensen die houden van een industriële of moderne woonstijl kiezen vaak voor allerlei zwarte interieurelementen. Een zwart stalen deur, zwarte poten onder de eettafel of –stoelen, zwarte kastgreepjes en zwarte deurklinken. Deze stijl kan je dan simpelweg ook doortrekken naar je gevel met een zwart huisnummer. Voeg eventueel nog een zwarte brievenbusklep toe om het geheel helemaal in één stijl te hebben.

3. het aanbod is gigantisch (net als sommige maten)

Het leuke van zwarte huisnummers is: ze zijn online in tal van maten te krijgen. Het aanbod is gigantisch en je vindt ze bijna in elke online shop. De kleinste nummers beginnen al bij 10 centimeter, terwijl de grotere nummers variëren van 50cm of zelfs nog groter. Dit maakt het aantal keuzemogelijkheden bijna onbeperkt. Zo vind je altijd een nummer die perfect op jouw gevel past. Hou bij het kiezen van de maat altijd rekening met de afstand tot de openbare weg.

Tip: geef jouw woning een persoonlijke twist en laat de namen van jouw gezin graveren op een naamplaatje met nummer.

4. De belangrijke reden: zwarte huisnummers zijn mooi!

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er verschillende redenen om te kiezen voor een zwart huisnummer. Toch hebben we de belangrijkste reden om te kiezen voor deze kleur nog niet benoemd. En dat argument is simpelweg: een zwart huisnummer is ontzettend mooi. Een functioneel huisnummer is belangrijk, maar het oog wilt natuurlijk ook wat!