Wonen Vitaal
Image default
Bouwmaterialen

Duurzaam hout met een vingerlas

Hout is een prachtig product. U kunt er ieder soort uitstraling aan verbinden die u wilt zoals stoer, robuust, kaarsrecht, elegant, mooi gebogen of hout samengesteld uit verschillende kleuren. Dit is allemaal mogelijk door gebruik te maken van de vingerlas. Het is een speciale houtverbinding die een enorme vrijheid in toepassingsmogelijkheden geeft. Het vingerlassen van hout is een traditionele manier van houtbewerking waarmee hout optimaal gebruikt wordt. Door ultramoderne productiemethodes is een grote mate van precisie en variatie mogelijk.

Ultrasterk en op maat met een vingerlas

Wanneer twee stukken hout aan de uiteinden ingefreesd worden met op vingers lijkende vormen waardoor de houten delen in elkaar grijpen heet dat een vingerlas. Met lijm worden de delen vastgezet. Deze techniek, de vingerlastechniek, kent verschillende voordelen. Er kunnen lange balken of planken gemaakt worden van wat normaal gesproken restafval zou zijn. Hout tot twintig centimeter lang kan daardoor gerecycled worden. Dit levert een enorme besparing op aan houtverbruik. Een ander groot voordeel is dat deze vingerlas het hout ongelooflijk sterk maakt. Door de verlijming verdwijnt de natuurlijke spanning uit het hout met als bijkomend resultaat dat hout niet meer krom trekt.

Als bouwmateriaal is hout, samengesteld met een vingerlas, altijd recht en het kan precies op maat geleverd worden. Dit betekend in de praktijk dat er geen tijd verloren gaat aan het op maat maken of het vervangen van krom getrokken hout. Dit scheelt in de materiaalkosten, want er hoeft minder materiaal besteld te worden en behoorlijk in manuren. Kozijnen, balken, plinten, alles is bij aanlevering direct klaar voor gebruik, oersterk en haaks of recht. Door de grote variatiemogelijkheden kunnen bundels hout die besteld worden ook uit verschillende afmetingen bestaan. Hout verbonden met een vingerlas is in eerste instantie wel duurder, maar wanneer u naar de besparingen kijkt blijkt al snel dat het eigenlijk een stuk goedkoper is.

Unieke uitstraling

Hout dat met behulp van een vingerlas met elkaar verbonden is heeft een bijzondere uitstraling. Door het gebruik van verschillende stukken hout worden kleine kleurnuances zichtbaar die anders verborgen zouden blijven. Dit verlevendigt het uiterlijk wat vooral bij hout wat niet geschilderd wordt een groot pluspunt kan zijn. Bij het gebruik van dezelfde houtsoorten zijn die verschillen klein. Soms kan het ook een bewuste keuze zijn diverse houtrassen met elkaar te combineren. Kleurtonen als kersen, walnoot, het diep donkerbruin van tropisch hardhout of de heel erg lichte kleur van acacia- of dennenhout zijn prachtig wanneer ze samen tot een stuk verlijmd worden. Door het verlijmen kan hout, naast kaarsrecht, ook tot andere vormen bewerkt worden. Dit is terug te zien in onder andere de meubelindustrie en botenbouw waar praktische eigenschappen als sterkte en vormvastheid belangrijk zijn voor flexibiliteit en maatwerk.

Besparing voor natuur en portemonnee

Houtschaarste in het verleden leidde tot het uitvinden van de vingerlastechniek. Natuurlijke hulpbonnen worden daardoor maximaal benut wat leidt tot minder houtkap en minder transport, dus lagere inkoopkosten. Daarbij tonen de Keurmerken FSC, PEFC en KOMO Nederland dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Werken met gevingerlast hout levert een echte besparing op voor het milieu en in uw geval een besparing voor uw portemonnee.