Wonen Vitaal
Image default
Woontrends

Zo richt je een vintage woonkamer in!

Vintage-stijl heeft de afgelopen jaren veel populariteit gewonnen. De charme ervan zit hem in de mix van oud en nieuw, waardoor een warme en comfortabele sfeer ontstaat. We vertellen je graag meer!

Bekijk verschillende kleurenschema’s

Het kiezen van de juiste kleuren is een belangrijk aspect van het inrichten van een vintage woonkamer. Een van de meest populaire kleurenschema’s voor vintage-stijl: pastelkleuren. Denk aan zachteroze, mintgroen, lichtgeel en babyblauw. Deze kleuren kunnen worden gecombineerd met neutrale kleuren zoals wit, beige en grijs om een rustige en ontspannen sfeer te creĆ«ren. Een andere optie is om te kiezen voor warmere kleuren, zoals diep rood, donkerblauw, mosgroen en goud. Het is dus maar net wat je mooi vindt en wat past bij jouw persoonlijke smaak. Je zou een accentkleur kunnen kiezen, bijvoorbeeld verwerkt in een mooi vloerkleed en de rest rustig kunnen houden qua kleur.

Kies voor vintage meubels

Vintage meubels zijn de basis van een vintage woonkamer. Een van de beste opties is om te kiezen voor meubels in retro-stijl uit de jaren 50, 60 en 70. Dit omvat bijvoorbeeld fauteuils, banken en bijzettafels met ronde vormen en zachte randen. Een andere optie is om te kiezen voor antieke meubels die een verhaal vertellen en karakter hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld een oude houten kist, een leren stoel of een oude koffer zijn. Vaak kun je voor dit soort meubels goed terecht bij de kringloop.

Decoraties horen er ook bij

Vintage decoraties, zoals oude foto’s, posters, schilderijen en spiegels, zijn de perfecte manier om karakter toe te voegen aan de kamer. Het gebruik van vintage decoraties kan ook helpen om de kamer een uniek en persoonlijk tintje te geven. Maak ook gebruik van oude lampen, vazen, klokken, een vintage vloerkleed en boeken. Het gebruik van deze accessoires kan helpen om de kamer een nostalgische sfeer te geven.

Gebruik de juiste stoffen

Kies voor stoffen zoals fluweel, linnen, katoen en wol. Deze stoffen hebben een natuurlijke uitstraling en voelen zacht en comfortabel aan. Een andere optie is om te kiezen voor prints en patronen die typerend zijn voor vintage-stijl. Denk aan bloemmotieven, geometrische patronen en strepen. Deze prints kunnen worden gebruikt op gordijnen, kussens, tapijt en zelfs op de bekleding van meubels. 

Kies de juiste vloerbedekking

De vloerbedekking is een ander belangrijk aspect van het inrichten van een vintage woonkamer. Een van de beste opties is om te kiezen voor een houten vloer. Houten vloeren hebben een natuurlijke uitstraling en kunnen goed worden gecombineerd met vintage meubels en accessoires. Een andere goede optie is om te kiezen voor tapijt met een patroon, zoals bloemen of geometrische vormen. Tapijt kan helpen om de kamer een warme en gezellige uitstraling te geven.