Wonen Vitaal
Image default
Woning huren

Geluidsoverlast buren? Tijd om een huurrecht advocaat Amsterdam in te schakelen

Huurrecht advocaat Amsterdam

Het is een van de meest voorkomende problemen in de grote stad, overlast van de buren door lawaai, een huurrecht advocaat Amsterdam kan je hierin bijstaan. Elke huurder heeft recht op rust en stilte, wat we noemen het recht op huurgenot, het recht op het ongestoorde gebruik en genot van de woning die ze huren. Als het recht op huurgenot niet wordt geëerbiedigd, is dat een inbreuk op de bewoonbaarheid. Dat is waar je huur voor betaalt, om ongestoord te kunnen wonen, werken en slapen.

Wat is een gerechtvaardigde geluidsklacht?

Het recht op huurgenot betekent niet dat elke huurder in volledige stilte mag leven. Er is echter een verschil tussen normaal lawaai en buitensporig lawaai. Normaal lawaai is lawaai dat veroorzaakt wordt door dagelijkse activiteiten, zoals lopen, praten of deuren die sluiten. Overmatig lawaai is het lawaai dat niet onder de rubriek “alledaags” valt, zoals constante harde muziek of lawaai van feestjes. Alhoewel er hier geen harde regels voor zijn, zullen klachten over normaal lawaai zoals luide voetstappen van een bovenbuurman moeilijker zijn voor een verhuurder om aan te pakken en een halt toe te roepen. Je zou misschien het beste eerst naar een huurrecht advocaat Amsterdam kunnen gaan als je wilt weten hoe sterk je in je recht staat.

Noteer de geluidsoverlast

Als je eenmaal weet hoe je ervoor staat nadat je met een huurrecht advocaat Amsterdam hebt gesproken. Dan kun je het beste alles noteren, bijvoorbeeld wanneer het lawaai plaatsvindt, wat het precies is of hoe het klinkt, en hoe vaak het per dag voorkomt. Hoe meer details je de verhuurder kunt geven, hoe beter. Bovendien moet je een redelijk argument hebben waarom je verhuurder actie zou moet ondernemen.

Praat met de buren die overlast veroorzaken

Voordat je gaat praten met de buren kun je het beste overleggen met een huurrecht advocaat Amsterdam hoe je het beste je buren kan benaderen en welke rechten je hebt. Je kunt proberen persoonlijk met hen over de problemen te spreken of een brief te schrijven. Let op de toon die je zet in je communicatie met hen, want je wilt het probleem niet laten escaleren. Leg uit hoe het probleem je raakt. Dit is belangrijk om je klacht tegenover je buurman te rechtvaardigen. Als je geen goede, logische redenering achter je klacht hebt wanneer je het gesprek aangaat, kan je buurman denken dat je ruzie probeert te zoeken. Wees eerlijk over de situatie. Geef je buren de kans om hun kant van het verhaal te vertellen. Want elk verhaal heeft twee kanten. Probeer je in te leven in je buurman door middel van je taal en lichaamstaal. Verwijten maken en weigeren naar de situatie te luisteren vanuit hun standpunt zal het probleem alleen maar doen escaleren. Dus zorg ervoor dat je eerst met een huurrecht advocaat Amsterdam hebt overlegd zodat je beter voorbereid bent.

Vraag om hulp bij een huurrecht advocaat Amsterdam

Als je een buur hebt benaderd en het lawaai is nog steeds niet gestopt, dan kun je om hulp vragen. Vraag je huisbaas het probleem (schriftelijk) aan te pakken en controleer je huurcontract op specifieke regels over lawaai. Sommige gebouwen geven stille uren of een gastenbeleid aan die je kunnen helpen. Als je denkt dat het lawaai onder de rubriek “buitensporig” valt en je huisbaas het probleem niet aanpakt, kun je het beste een huurrecht advocaat in Amsterdam inschakelen. Je kunt via Advocatenkantoren.nl een geschikte huurrecht advocaat vinden die je verder kan helpen met jouw probleem.