Wonen Vitaal
Image default
Woning en Tuin

Mag je een houthaard stoken in je tuin?

Een buitenhaard is een geliefd product met talrijke voordelen, maar de laatste tijd horen we steeds vaker dat het gebruik ervan eigenlijk wordt ontmoedigd. Er gaan geruchten rond dat hout stoken niet langer is toegestaan, maar dit misverstand willen wij de wereld uit helpen. Het is wel degelijk mogelijk om een houthaard te gebruiken. Niettemin is de uitstoot van schadelijke stoffen bij het verbranden van kachelhout behoorlijk hoog. Om dit aan te pakken, werd in 2019 het Convenant Groen stoken ondertekend door de NHK (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche). Het doel van dit convenant is om de uitstoot van open haarden, houtkachels en vuurkorven tegen 2030 te halveren. Om dit te bereiken, worden de eisen voor houtkachels strenger. Maar wat zijn precies de regels? In dit artikel zullen we de echte regels van een tuinhaard vergelijken met de geruchten.

Wat is de wetgeving met betrekking tot houtkachels?

Om het gestelde doel van de NHK te bereiken, wordt sinds 2022 in heel Europa de EcoDesign-wetgeving gehandhaafd. Volgens deze wet moeten alle kachels die na 1 januari 2021 zijn geproduceerd, voorzien zijn van een EcoDesign-keurmerk. Een kachel met dit keurmerk moet een rendement hebben van minimaal 75% en mag maximaal veertig milligram schadelijke stoffen per kubieke meter uitstoten.

Hoe stook je op een verantwoorde manier?

Om je houthaard op de meest verantwoorde manier te stoken, is het aan te raden om de Zwitserse methode te gebruiken. Volg deze stappen:

  • Plaats de houtblokken kruislings op elkaar, waarbij de dikke blokken onderop liggen en de dunne bovenop;

  • Leg bovenop het hout enkele kleine aanmaakhoutjes en één of twee aanmaakblokjes;

  • Steek de aanmaakblokjes aan.

Deze methode zorgt ervoor dat het hout van boven naar beneden brandt, wat resulteert in een volledige verbranding. Zorg er wel voor dat je brandhout van goede kwaliteit gebruikt, met een vochtpercentage tussen de vijftien en twintig procent. Op deze manier kun je optimaal genieten van je houthaard, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met het milieu en de uitstoot van schadelijke stoffen minimaliseert.

Waar kan je een buitenkachel met het EcoDesign-keurmerk kopen?

Als je op zoek bent naar een houtkachel met het EcoDesign-keurmerk, dan ben je bij de kachelwinkel Kachels- en Haardenwinkel aan het juiste adres. In die webshop vind je een uitgebreid assortiment aan tuinhaarden en kachelaccessoires van uitstekende kwaliteit. Twijfel je over welke buitenhaard het beste past in jouw tuin? Breng dan een bezoek aan de showroom in Benningbroek en vraag advies aan één van de deskundige medewerkers. Bij Kachels- en Haardenwinkel vind je de beste kachels en haarden voor een verantwoorde en sfeervolle ervaring.

 

https://www.kachelsenhaardenwinkel.nl/producten/buitenleven/tuinhaarden/