Wonen Vitaal
Image default
Woning en Tuin

Kozijnen van hout of kunststof?

Er zijn een heleboel overwegingen voor het kiezen van houten of kunststof kozijnen. De keus is wat dat betreft ook uitgebreider dan vroeger. Toen had men in het begin alleen witte kunststof kozijnen waarvan je direct ziet dat dit kunststof kozijnen zijn. Nu is dat wel anders, dus tijd voor een mogelijke heroverweging. Nog een punt: de kosten van kunststof kozijnen zijn anders dan de kosten voor houten kozijnen.

Look en feel

Om maar meteen met het esthetische verschil te beginnen. Hout ziet er natuurlijk anders uit dan kunststof. Tenminste, dat denk je misschien… Het is verbazingwekkend hoeveel een kozijn van kunststof kan lijken op hout. Inclusief nerf. Dat wil zeggen: dat zijn kunststof kozijnen die zijn afgewerkt met een folie met een houtnerf look. Dit noemt men ook wel een houtlook. Benieuwd of jij nog echt het verschil goed ziet? Neem gerust eens een kijkje in een winkel waarin ze dit soort kozijnen verkopen. Je zult zien dat voor veel woningen deze kunststof kozijnen ook voldoen aan jouw esthetische wensen. Het is natuurlijk wel anders als je bijvoorbeeld te maken hebt met een monumentaal pand. Dan is het natuurlijk wenselijk en soms zelfs wettelijk vereist om alles zoveel mogelijk intact te laten.

Kosten kunststof kozijnen of houten kozijnen

De kosten van kunststof kozijnen en houten kozijnen verschillen nogal. Wat ook scheelt, is het onderhoud. Kunststof is een stuk minder bewerkelijk dan hout. Bij hout moet je ervan uit gaan dat je het minimaal na 7 jaar, 5 jaar is vaak aanbevolen, moet schilderen. Dat zijn dus ook weer extra kosten. Verder zijn kunststof kozijnen vaak rond de 15% goedkoper dan houten kozijnen. Al met al zijn de kosten voor kunststof kozijnen dus een stuk lager dus.

Milieu

Wat je misschien niet verwacht: qua impact op het milieu maakt het niet zoveel uit of je nu houten of kunststof kozijnen kiest. Dit geeft Milieu Centraal tenminste aan. Voorwaarde is dan wel dat je kiest voor FSC-hout en voor kunststof kozijnen die voor een deel bestaan uit gerecyclede grondstoffen. Ook is de kwaliteit belangrijk. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer het meegaat en dat is dan ook weer beter voor het milieu.

https://kozijnenkaart.nl/kunststof-kozijnen/