Wonen Vitaal
Image default
Tuin en buitenleven

Stappenplan voor het aanschaffen van een schutting met je buren

Een goede buur… Is beter dan een verre vriend. Althans, zo luidt het spreekwoord. Maar wat nou als je eigenlijk helemaal niet zo’n goede vrienden bent met je buren maar wel een schutting met hen moet aanschaffen? Dan voor jou dit stappenplan.

Niveau Noordpool of warm bad, welke verstandhouding heb jij met je buren?

Of je nu verstandhoudingsniveau Noordpool of warm bad met je buren hebt, over bepaalde zaken zul je samen moeten overleggen. Zoals over dingen plaatsen op de erfgrens bijvoorbeeld en je nieuwe schutting. Een schutting plaatsen kan een waardevolle toevoeging zijn aan je tuin, zowel qua privacy als qua look en feel. Het is dus slim om hier van tevoren over na te denken zodat jullie beiden een schutting kiezen waar jullie nog jaren mee vooruit kunnen.

1. Communiceer met je buren 

Het is cruciaal om een gesprek te starten met je buren. Bespreek je plannen en luister naar de wensen en zorgen van je buren. Samenwerking is de sleutel tot een succesvolle uitvoering van dit project. Je kunt ook ter voorbereiding alvast inspiratie opdoen bij een gerenommeerde aanbieder van schuttingen op maat, zoals HekkenPoorten. Als je een warme verstandhouding hebt met je buren, kun je overwegen om dit samen te doen.

2. Controleer regelgeving en vergunningen 

Controleer bij je gemeente of er specifieke regels zijn omtrent het plaatsen van een schutting. Sommige gemeenten hebben restricties op de hoogte, materialen of locatie van schuttingen. Zorg ervoor dat je aan alle vereisten voldoet om problemen te voorkomen. 

3. Kies het type schutting

Er zijn verschillende soorten schuttingen beschikbaar, zoals metalen en houten schuttingen of kunststof schuttingen. Bespreek met je buren welk type het beste past bij jullie wensen en het algemene uiterlijk van de buurt. Overweeg factoren zoals duurzaamheid, onderhoud en kosten.

4. Bepaal de kostenverdeling

Maak duidelijke afspraken over de kostenverdeling. Dit kan 50/50 zijn, maar als een van de buren specifieke wensen heeft die duurder zijn, kan diegene een groter deel van de kosten op zich nemen. Leg deze afspraken vast om misverstanden te voorkomen.

 

5. Schakel een professional in 

Hoewel je ervoor kunt kiezen om de schutting zelf te plaatsen, kan het inschakelen van een professional zorgen voor een efficiëntere en kwalitatief betere uitvoering. Een professional kan ook advies geven over de beste materialen en methoden om metalen en houten schuttingen te plaatsen.

6. Maak een planning 

Stel samen een gedetailleerde planning op. Dit omvat niet alleen de datum van plaatsing, maar ook voorbereidende werkzaamheden zoals het verwijderen van oude omheiningen of planten. 

7. Voer de werkzaamheden uit

Op de dag van plaatsing is het belangrijk om samen te werken en flexibel te blijven. Zorg ervoor dat je eventuele obstakels samen oplost en houd rekening met elkaars behoeften.

8. Onderhoud en nazorg

Maak afspraken over het onderhoud van de schutting. Regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur en behoudt de uitstraling. Bespreek wie verantwoordelijk is voor eventuele reparaties. 

 

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je samen met je buren een mooie, duurzame schutting plaatsen die bijdraagt aan de privacy en het plezier in je tuin.

 

https://hekkenpoorten.nl/