Wonen Vitaal
Image default
Doe-het-zelf

Zo fix je dat gat in je dak

Heb je een gat in je dak? We zouden een afgezaagd grapje kunnen maken en kunnen zeggen dat dit altijd nog beter is dan een gat in je hand. Maar dat doen we natuurlijk niet, want een gat in je dak is wel echt een serieus probleem. Heb je een gat in je dak geconstateerd, dan wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Met deze maatregelen fix je zelf het gat in je dak en kun je de werkzaamheden ook nog voor een redelijke prijs (laten) uitvoeren.

Maak de ondergrond schoon en droog

Kleine scheurtjes in de dakbedekking kun je met een zelfklevende afdichtingsband dichtplakken. Dit vind je bij bouwmarkten al vanaf €15,-. Let op, bij grote scheuren werkt dit niet. In dat geval kun je beter een dakspecialist zoals Het Zuiden Coatings inschakelen. De basis voor jouw reparatie is de ondergrond schoon en droog maken. Dit doe je door eerst overtollige materialen of kapotte onderdelen te verwijderen. Gebruik vervolgens een droge borstel om stof en vuil weg te vegen.Gebruik tot slot een licht vochtige doek en veeg het hele gebied nog een keer na om ook de laatste restjes stof en vuil te verwijderen.

Snijd de beschadigde plek in en breng reparatiepasta aan

Deze tip is vooral van toepassing als je een lekkage aan je dak hebt. Snijd in dat geval de plek kruislings in en vouw de vier punten terug. Maak het kale dakbeschot vervolgens opnieuw schoon en droog. Hierna kun je een ruime hoeveelheid reparatiepasta aanbrengen op het kale dakbeschot met een plamuurmes. 

Moet je reparen in een vochtige omgeving? Pas het type reparatiepasta hierop aan

Er zijn naast de standaard reparatiepasta’s ook speciale pasta’s die goed hechten op een vochtige ondergrond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Aquastop. Dit is met name handig als je moet repareren onder slechte weersomstandigheden. Maak in dat geval de ondergrond schoon met een harde borstel en veeg de passen weg. Breng de pasta vervolgens met een plamuurmes aan. Dit maak je af door zelfklevende afdichtingsband te gebruiken. Controleer ook of het water goed wegstroomt door de afvoer te controleren.

Controleer je gevel om nieuwe gaten te voorkomen

Je gevel staat in nauw contact met je dak. moet er ook nog iets aan de gevel worden gedaan? Dan kun je een gevelcoating laten aanbrengen op je gevel om deze goed af te sluiten. Hierdoor voorkom je dat de gevel poreus wordt en dat je op termijn gaten voor je gevel moet dichten.

https://hetzuidencoatings.nl/